SV Lombardijen trots op verleden, onzeker over toekomst

SV Lombardijen bestaat dit jaar vijftig jaar. Een mooie gelegenheid om terug te kijken op het verleden van deze Rotterdamse club. Tegelijkertijd speelt op de achtergrond de onzekere toekomst waarin de vereniging verkeert.

Lombardijen 50 jaar

SV Lombardijen werd opgericht als onderdeel van de sportvereniging, die tevens bestond uit een turn- en judo-afdeling. In 1963 werd het besluit genomen om deze afdelingen te splitsen in drie zelfstandige verenigingen. De eerste twee seizoenen moest de beginnende voetbalclub zijn thuiswedstrijden spelen op Laag Zestienhoven, gelegen aan de andere kant van de stad. Vervolgens speelde de club vier seizoenen aan de Reedijk, om zich vanaf het seizoen 1967-1968 definitief te vestigen op het huidige Varkenoord-complex.

Zwarte bladzijde
Op dit terrein werd in het begin van de jaren tachtig een zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis geschreven. In de nacht van 23 op 24 maart 1981 brandt de kantine uit. Oorzaak: kortsluiting in een koffiezetapparaat. Dankzij de inzamelingsactie Help SV Lombardijen uit de brand kwam de club er snel weer bovenop. Een knap staaltje vrijwilligerswerk zorgde ervoor dat net voor de start van het seizoen 1981-1982 de kantine opnieuw in gebruik kon worden genomen.

Lombardijen was in de jaren zeventig en tachtig niet erg succesvol. De Rotterdamse ploeg verbleef jarenlang in de vijfde klasse. Pas in 2004 vocht SV Lombardijen zich definitief uit de kelder van het amateurvoetbal. ,,We eindigden in de competitie als tweede, maar door het winnen van de nacompetitie uit bij Hermandad, zijn we gepromoveerd naar de vierde klasse. Het seizoen erop promoveerden we voor de tweede maal op rij. Opnieuw via de nacompetitie, ditmaal bij Melissant,” zegt Mark van Zanten, speler/trainer van het eerste elftal.

Een tegenvaller was de degradatie naar de vierde klasse in het seizoen 2008-2009. ,,Gelukkig zijn we vervolgens gelijk weer gepromoveerd naar de derde klasse, omdat we als tweede eindigden achter VDL. We zijn overigens sinds de jaren zeventig niet één keer kampioen geworden,” aldus Van Zanten. Vorig seizoen leverde de Rotterdamse ploeg opnieuw een prestatie van formaat. De nacompetitie werd gehaald, na het winnen van de derde periode. Uiteindelijk bleek Haaglandia in de nacompetitiefinale over twee ontmoetingen te sterk voor de Rotterdammers, waardoor de ploeg ook dit seizoen uitkomt in de derde klasse.

Onzekere toekomst
Hoe de toekomst er voor Lombardijen uitziet is op dit moment verre van duidelijk. Vanwege de verouderde staat van het complex en het teruglopende ledenaantal zal er iets moeten veranderen. ,,Er wordt al jaren geroepen door de gemeente dat Varkenoord op de schop gaat. Het is de bedoeling dat er een nieuwe sportcampus komt,” zegt interim-voorzitter Ed van der Mooren. ,,De planning is dat er twee verenigingen overblijven. Hiervoor komen verenigingen in aanmerking met een ledenaantal van minimaal zes honderd. Kandidaat nummer één is Overmaas en de andere partner zou de fusieclub Lombardijen/Maasstad Tediro moeten worden.”

Van der Mooren hoopt op een snelle medewerking van de gemeente Rotterdam. ,, Eén ding is duidelijk, er zal snel een oplossing moeten komen, want in deze situatie op dit complex kunnen wij echt niet verder. Wij hebben financiële garanties gevraagd over ons huidige en het nieuw te bouwen complex, het is nu wachten op een reactie vanuit de gemeente.”

Geplaatst op oktober 20, 2011, in Interviews/portretten. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: