Wedstrijd van de week: Katwijk- Barendrecht

Katwijk-Barendrecht gestaakt na onwel worden arbiter Van Beek

Barendrecht lag zaterdag op koers om een goed resultaat te behalen bij Katwijk. Een verdient punt kwam er echter niet, omdat er negentien minuten voor tijd bij een 1-1 stand ineens paniek uitbrak op Sportpark de Krom. Scheidsrechter Harry van Beek zakte op het veld plotseling in elkaar. In gezamenlijk overleg werd besloten om het duel definitief te staken. Dit uit respect voor de leidsman, die met hartklachten naar het ziekenhuis vervoerd werd.

Paniek onder de spelers op het moment dat arbiter Van Beek plotseling in elkaar zakt.

Barendrecht-speler Marvin van der Pluijm, die eindelijk weer in actie mocht komen na een schorsing van zes wedstrijden, stond op het bewuste moment vlakbij de leidsman. ,,Ik stond naast hem en hij zakte opeens door zijn benen. De scheidsrechter hapte naar adem en probeerde te braken, maar er kwam niets. Ik riep naar de zijkant dat ze snel moesten komen, want ik zag gelijk dat dit niet goed was.”

Een gelukkige bijkomstigheid was dat een onder het publiek aanwezige arts de arbiter kon aansluiten aan de AED (Automatische externe defibrillator), nadat Van Beek op de brancard was weggezakt. Vijftien minuten later arriveerde de ambulance, die de scheidsrechter vervolgens naar het academisch ziekenhuis in Leiden vervoerde. De scheidsrechter verbleef een nacht ter observatie in een ziekenhuis, maar maakt het naar omstandigheden goed.

Duel gestaakt
John Kamphorst aanwezig bij het duel als scheidsrechterscoach van de KNVB, besloot na het onwel worden van zijn pupil de verantwoording op zich te nemen. Hij kwam na overleg met beide kampen tot het besluit om het duel definitief te staken. Volgens Kamphorst, had het voorval te veel indruk gemaakt op de beide ploegen.

,,Het onwel worden van een arbiter onder de ogen van spelers en begeleiding, dat werkt door in de hoofden van deze mensen. Vervolgens werd mijn collega in bijzijn van de spelers behandeld met de defibrillator, dat is niet niks. Ik wilde het niet op mijn geweten hebben, dat er kaarten zouden gaan vallen vanwege onbesuisde acties en daarom zijn we gezamenlijk tot het besluit gekomen om niet verder te spelen,” aldus de scheidsrechterscoach.

Zuur
Ondanks dat iedereen bij Barendrecht zich honderd procent kon vinden in de beslissing het duel niet te laten uitspelen, was het toch zuur voor het zeer goed en compact spelende elftal van Jack van den Berg. Zijn ploeg was hard op weg om een gelijkspel of zelfs een overwinning binnen te halen. Nu zal de hekkensluiter van de zaterdag topklasse voor de derde maal af moeten reizen naar Katwijk, om de laatste negentien minuten uit te spelen. De wedstrijd van zaterdag was al een inhaalduel, omdat het treffen op 28 augustus niet doorging vanwege overvloedige regenval.

,,We zullen opnieuw terug moeten, maar het welzijn van de scheidsrechter is natuurlijk het belangrijkste,” aldus Van den Berg. De oefenmeester van Barendrecht baalde wel dat zijn elftal met een 1-1 stand zal afreizen naar Katwijk . ,,We hadden we het duel vandaag moeten beslissen. We stonden als team namelijk echt heel erg goed, maar we misten voorin het killersinstinct om de 0-2 te forceren. Dat de gelijkmaker vervolgens uit de lucht viel, is erg vervelend maar dat is nu eenmaal voetbal.”

Bijzonderheden: Na gezamenlijk overleg werd het duel in de 71ste minuut gestaakt, vanwege het onwel worden van scheidsrechter Van Beek.
Katwijk:
Koroglu; Van Dam, Van Ommeren, Krolis, Jansen (60. Jongeneelen); Martha, Zuidam; Van Eeuwijk, Sahadewsing, Van Oijen (55. Lammers).
Barendrecht: Zegers, Salas, Husen, Breinburg, Holman; Tabbers, Van den Boogaart, Yilmaz, Opschoor; Van der Pluijm, De Lange (69. Falkenstein).

33.          Christian Opschoor         0-1
68.          Martin van Eeuwijk         1-1

Voorbeschouwing

Barendrecht speelt zaterdag het inhaalduel bij Katwijk. De wedstrijd werd op 27 augustus afgelast wegens overvloedige regenval. De wedstrijd wordt gespeeld op Sportpark de Krom in Katwijk en staat onder leiding van scheidsrechter Harry van Beek. In de aanloop van dit duel was er goed nieuws voor Barendrecht. De club kreeg van de commissie van beroep van de KNVB strafvermindering in de zaak “Marvin van der Pluijm”.

De bezoekers uit Barendrecht reizen zaterdag af met een positief puntensaldo van +2, nadat de commissie van beroep van de KNVB de club een lagere straf heeft opgelegd dan de tuchtcommissie. Barendrecht kreeg in september een zeer zware straf voor het ongerechtigd laten spelen van speler Marvin van der Pluijm. De ploeg uit de topklasse kreeg tien punten in mindering. Daarnaast werden de duels met GVVV en spakenburg omgezet in een reglementaire 0-3 nederlaag.

De commissie van beroep heeft de straf verlaagd. Barendrecht krijgt zes minpunten in plaats van de eerder vastgestelde tien minpunten. Ook blijft de uitslag van de wedstrijd Barendrecht-GVVV (3-3) staan. De tuchtcommissie wilde deze nog omzetten in een reglementaire 0-3 nederlaag voor Barendrecht.

Door de uitspraak gaat de club van trainer Jack van den Berg van -3 punten op de ranglijst naar +2. De ploeg staat nog wel laatste in de zaterdagtopklasse, maar kan zaterdag bij winst in het inhaalduel tegen Katwijk, de plaats van hekkensluiter overdoen aan Montfoort.

De geschorste Marvin van der Pluijm mag zaterdag weer meedoen. Hij was in eerste instantie door de tuchtcommissie geschorst tot 1 februari 2012. Door de commissie van beroep is deze schorsing teruggedraaid tot zes wedstrijden. Deze schorsing heeft de aanvaller inmiddels uitgezeten, waardoor zijn rentree kan maken.Geplaatst op oktober 23, 2011, in Wedstrijd van de week. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: